We did not take any pictures last night at Jean-François', but it was such a feast, so sumptious, so "downhome" - reminiscent of my grandmother's cooking, that I thought to myself, what better pictures to show than those of Ulrika Ekblom.
As I said, it was another feast! While my sister-in-law, Natie, was away visiting their daughter Romane in the States, my brother Jean-François invited three of his old friends and us to look at the France versus Ireland rugby game and have some "casual" food (which was hardly casual). I have to tell you what he cooked, just thinking about it, I want to eat again: 4 entrées, fresh tuna sliced really thin and marinated for five hours in his special marinade and melting in the mouth; eggplants slices dipped in bread crumbs, parmesan and eggs then grilled, patties made of chapelure, parmesan and eggs then grilled, a tomato salad with riquette and feta - and all accompanied by an iced rosé and pain à l'huile.
Then came the main course of a risotto with cèpes and confit duck with a drop of cream and plenty of parmesan, and a side (!) of ratatouille, the way my grand-mother used to do it, the vegetables confits in their own juice.
Nobody had room after this for the traditional cheese course, but we found room for dessert - fresh rasberries and strawberries in a bit of alchol of rasberry and cassonade, as well as a fruit platter bursting with figs, mirabelles, flat white peaches. oh, I forgot, petits sablés with homemade lemon curd.
Did I told you it was a feast? I will post the marinated fresh tuna's receipe if Jef gives his okay.
Nous avons oublié de prendre des photos la nuit dernière chez Jean-François, mais le dîner était tellement délicieux, préparé avec des produits frais du marché, avec quelques plats que ma grand-mère avait l'habitude de faire, que j'ai pensé qu'une photo d'Ulrika Ekblom ferait très bien l'affaire.
Un vrai festin! Tandis que ma belle-sœur Natie est aux Etats Unis avec Romane, leur fille et Thierry, Jean-François avait invité trois de ses «vieux» amis ainsi qu'Andrew et moi pour regarder le match de rugby France-Irlande suivi d'un dîner. Il faut que je vous dise ce qu'il avait préparé, j'en ai l'eau à la bouche rien que d'y penser: 4 entrées, des tranches fines de thon frais marinées 5 heures dans une sauce spéciale à la jef, des tranches d'aubergines panées avec un jus de citron, du pain pané, fait avec le reste de chapelure-parmesan-oeufs (à mourir), et une petite salade de tomate avec riquette et féta.
Vint ensuite le plat principal, un risotto aux cèpes, et gésiers confits, arrosé de crème fraîche pour lier et de parmesan. Juste pour le plaisir arriva ensuite une ratatouille cuite à perfection dans son jus, les légumes confits. Le tout servi avec un très bon rosé bien frais.
Personne n'a voulu de fromages et nous sommes passés au dessert, salade de fraises mara et framboises avec une touche légère d'alcool de framboise et cassonade, puis un plateau de fruits, figues, mirabelles, pêches blanches plates. Oh j'allais oublier les petits biscuits secs avec une cuillerée de crème au citron.
L'ambiance était joyeuse, musique, la compagnie très agréable le dîner superbe et la France a gagné!
Peut-être quelques recettes de ce dîner bientôt.
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